Άρδευση

H άρδευση (ή αλλιώς πότισμα) είναι μια σημαντική καλλιεργητική πρακτική που χρησιμοποιείται για την παροχή νερού σε μια καλλιέργεια.

Γιατί όμως η άρδευση είναι τόσο σημαντική;

Το νερό αποτελεί τροφή για την καλλιέργεια, επηρεάζοντας την ανάπτυξη του φυτού και κατά συνέπεια την απόδοση του. Κάθε καλλιέργεια ωστόσο έχει τις δικές της ανάγκες σε νερό. Αυτές θα πρέπει να καλυφθούν είτε φυσικά, μέσω της βροχόπτωσης, είτε τεχνητά μέσω της άρδευσης της καλλιέργειας.

Τρόποι

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι άρδευσης, όπως η στάγδην άρδευση, με εκτοξευτήρες (κλασσικός καταιονισμός), με αυτοπροωθούμενα συστήματα καταιονισμού, αλλά και η άρδευση με αυλάκια ή κατάκλυση.

Ανεξάρτητα από τον τύπο άρδευσης που θα επιλεχθεί, απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει σωστά, είναι να εξασφαλιστεί η ορθολογική χρήση του αρδευτικού νερού.

Μικρότερη ποσότητα από την απαιτούμενη μπορεί να καταστρέψει την καλλιέργεια. Αντίστοιχα, η υπερβολική άρδευση, ως τακτική για την αύξηση της παραγωγής μπορεί να έχει σαν αποτελέσματα την αύξηση του κόστους παραγωγής, της κατανάλωσης ενέργειας και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Προβλήματα

Αν δεν γίνει χρήση της κατάλληλης ποσότητας νερού, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα όπως ενδεικτικά:

Νέες Πρακτικές

Για να γίνει μια άρδευση με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο χρειάζεται ο κατάλληλος προγραμματισμός. Πρέπει δηλαδή, να αποφασιστεί πότε και με πόσο νερό θα γίνει. Για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα, πρέπει να ληφθούν υπόψη και να αποτιμηθούν πολλοί παράγοντες, πέρα από την ημερομηνία σποράς ή φύτευσης και συγκομιδής. Ενδεικτικά αναφέρονται:

Οι ανάγκες της καλλιέργειας δεν είναι ίδιες μέσα στη βλαστική περίοδο, αλλά μεταβάλλονται διαρκώς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ δύο αρδεύσεων να μην είναι σταθερός. Πέρα από τα μεταβαλλόμενα χρονικά διαστήματα σημαντικό ρόλο παίζουν και η ικανότητα του εδάφους να συγκρατεί νερό, αλλά και η απορροφητική ικανότητα του φυτού. Για παράδειγμα, ανάλογα με το ποσοστό της αργίλου που υπάρχει στο έδαφος διαφοροποιείται και ο τύπος τους. Τα εδάφη που έχουν περισσότερη άργιλο χαρακτηρίζονται ως βαριά εδάφη και έχουν την ιδιότητα να συγκρατούν περισσότερο νερό για μεγαλύτερη χρονική περίοδο.

Cropapp

Το CropApp χρησιμοποιεί τα δεδομένα εδάφους για να υπολογίσει την ημερήσια εδαφική υγρασία. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να αλλάξουν από την επιλογή που βρίσκεται στην οθόνη με τα «Γενικά» στοιχεία του χωραφιού στο αριστερό μέρος της οθόνης. Η ενημέρωση των δεδομένων ενισχύει την ακρίβεια στον υπολογισμό της εδαφικής υγρασίας και συμβάλλει στον καλύτερο προγραμματισμό.

Ταυτόχρονα, παρέχονται πληροφορίες σχετικά με το διαθέσιμο νερό σε όλο το βάθος του ριζοστρώματος. Το CropApp υπολογίζει καθημερινά το νερό που χάνει η καλλιέργεια, δηλαδή την εξατμισοδιαπνοή (μέθοδος Penman – Monteith), με τη χρήση μετεωρολογικών δεδομένων από την αγρο-μετεωρολογική υπηρεσία της AgroApps. Σε συνδυασμό με την πρόβλεψη και δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για τη βροχή η υπηρεσία της άρδευσης προβλέπει τις ανάγκες κάθε καλλιέργειας σε νερό για τις επόμενες 7 μέρες.

Παρότι η βροχή λαμβάνεται στον υπολογισμό της εδαφικής υγρασίας, κάθε πότισμα που γίνεται πρέπει να προστίθεται από τον χρήστη. Το πότισμα μπορεί να γίνεται με διαφορετική συχνότητα (π.χ. ημερησίως, μέρα παρά μέρα ή εβδομαδιαίως) ανάλογα με το σύστημα άρδευσης και τη χρονική περίοδο. Υπάρχουν δύο τρόποι προσθήκης ενέργειας για άρδευση. Ο πρώτος είναι από το κουμπί Προσθήκη Ενέργειας στο πάνω δεξιά μέρος της οθόνης. Ο δεύτερος είναι μέσα από την υπηρεσία με το σύμβολο “+”. Για κάθε ενέργεια μπορεί να προστεθεί η ακριβής ημερομηνία, ο όγκος του νερού, ο τρόπος που έγινε η άρδευση, καθώς και το κόστος.

Επιπλέον της εβδομαδιαίας αποτύπωσης των αναγκών για άρδευση, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεγαλύτερων χρονικών διαστημάτων στα οποία αποτυπώνεται συνολικά το νερό που χάνει ή λαμβάνει η καλλιέργεια (βροχοπτώσεις, αρδεύσεις) Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί από τον γεωργό ένα ορθολογικό πρόγραμμα που βασίζεται σε δεδομένα.

Το γράφημα που ακολουθεί αποτυπώνει την άρδευση κατά την κρίσιμη καλλιεργητική περίοδο (ολόκληρη ή μέρος της) και παρουσιάζει με έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο χρήσιμες πληροφορίες. Δηλαδή, παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις ανάγκες της καλλιέργειας σε νερό και επιτρέπει στον γεωργό καλλιεργητή να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά του με ασφάλεια.

Για ορισμένες καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα για τα οπωροφόρα δέντρα και τα αμπέλια, εφαρμόζεται υδατικό stress σε συγκεκριμένα στάδια της ανάπτυξής τους. Αυτό συμβαίνει γιατί έτσι αυξάνεται η απόδοση ανά κυβικό μέτρο νερού και το κέρδος της εκμετάλλευσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η υπηρεσία της άρδευσης παρέχει πληροφορίες για το νερό που χάνει η καλλιέργεια σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, και επιτρέπει στον γεωργό να έχει στη διάθεσή του όλα τα δεδομένα για να αποφασίσει αν θα αναπληρώσει και με πόσα ποτίσματα μέρος ή το σύνολο του όγκου του νερού που χάνεται. Οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντα με γνώμονα το στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας, το νερό που αναπληρώνεται με την βροχή, αλλά και την εδαφική υγρασία.

Το CropApp μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση νερού οδηγώντας (άμεσα και έμμεσα) σε σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής αφού μειώνονται οι δαπάνες:

Πέρα από το (οικονομικό) κέρδος, επιτυγχάνεται παράλληλα η παραγωγή προϊόντων σε καθαρό περιβάλλον με μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση σε πολλά συστήματα πιστοποίησης των σύγχρονων εταιρειών αγροτικής παραγωγής.Το CropApp μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση νερού οδηγώντας (άμεσα και έμμεσα) σε σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής αφού μειώνονται οι δαπάνες:

Scroll to Top